Terápiák

Korai fejlesztés

A korai intervenció a 0-5 éves korú, eltérően fejlődő gyermekek és családjuk számára létrehozott fejlesztési program. A hátrányok leküzdésére terápiás tervet állítunk össze, amelynek fontos része a családdal való együttműködés. A programban szerepel állapotfelmérés, tanácsadás és terápiás szolgáltatás is.

Mikor van szükség korai fejlesztésre?

Ha a gyermek egy vagy több fejlődési területen elmarad az életkorának megfelelő szinttől: ez lehet a mozgásfejlődés, az értelmi fejlődés, a hallás- és látásfejlődés, a beszéd és nyelvi fejlődés, a szociális-, érzelmi fejlődés vagy a viselkedés.

Ha az alábbi problémák közül bármelyik igaz gyermekére, forduljon hozzánk:

  • értelmi fejlődési elmaradás
  • mozgás-, hallás- vagy látásprobléma
  • megkésett beszédfejlődés
  • viselkedészavar, szociális készségek eltérései, kapcsolati problémák
  • étkezéssel, alvással és szobatisztasággal kapcsolatos gondok

Hogyan lehet a korai intervencióban részt venni?

  • a lakóhely szerinti kerületi pedagógiai szakszolgálaton keresztül
  • bölcsődei kisgyermek nevelőjének jelezve a problémát
  • védőnőn, gyermekorvoson keresztül
  • közvetlenül megkeresve az országos hatáskörű szakértői bizottságot (Látásvizsgáló,HallásvizsgálóMozgásvizsgálóBeszédvizsgáló Tagintézmények)
  • közvetlenül megkeresve Alapítványunkat

Ha a gyermek 18 hónaposnál fiatalabb és gyermek-neurológus javasolja, akkor a szakértői bizottság minden további vizsgálat nélkül azonnal javasolhatja a korai fejlesztést. Ehhez nem kell mást tenni, mint eljuttatni a szakorvosi javaslatot a területi, illetve országos szakértői bizottsághoz, és kérni a gyermek korai fejlesztését.

A 18 hónapnál idősebb gyermeknél a fejlesztés igénybevételéhez szakértői vizsgálat szükséges, illetve olyan szakértői vélemény, ami javasolja azt.

Fontos, hogy a probléma észlelésekor minél hamarabb kezdeményezze a szülő a vizsgálatot, mert minél hamarabb kezdődik el a terápia, annál eredményesebb lehet a fejlesztés.

A korai intervenciós ellátást a területi pedagógiai szakszolgálatok ingyenesen végzik, a törvényben meghatározott óraszámban.

Alapítványuknál térítési díj ellenében vehető igénybe a szolgáltatás. Jelentkezni lehet szakértői javaslat nélkül is, minden esetben állapotfelmérést végzünk. Az állapotfelmérés alapján személyre szabottan megtervezzük a terápiás folyamatot, a szükséges szakembereket biztosítjuk, vagy segítséget nyújtunk a kiválasztásban.

A korai intervenciós programban célunk a családokkal való fokozott együttműködés, folyamatos kapcsolattartással, segítségnyújtással. A gyermekek élekori sajátosságait szem előtt tartva az elmaradást mutató területekre fókuszálunk.

Jovin Piroska

Szakmai vezető, Szakvizsgázott gyógypedagógus